Çarşamba, Kasım 11, 2009

Mülksüzler

"Bütün insanların hareketlerinin hırs, tembellik ve kıskançlık tarafından yönetildiğini varsayan para ayinlerinde, dehşetli olan bile bayağılaşıyordu." (s.115)

"Eğer bir şeyi bütün olarak görebilirsen, hep güzelmiş gibi görünür. Gezegenler, yaşamlar... Ama yakından bakıldığında bir dünya yalnızca toz ve kayalardan oluşur. Dünyanın ne kadar güzel olduğunu görmenin yolu, onu ay gibi görmekten geçiyor. Yaşamın ne güzel olduğunu görmenin yolu ölümün bakış açısından bakmaktan geçiyor." (s.165)

"Uygarlığın tek yaptığı güzel sözlerle kanı ve nefreti gizlemek." (s.189)

"Yirmi yaş dolaylarında öyle bir an vardır ki, yaşamının geri kalan kısmı boyunca ya herkes gibi olmayı, ya da farklılıklarını erdeme dönüştürmeyi seçmen gerekir." (s.214)

"Birey Devlet'le pazarlık edemezdi. Devlet güçten başka bir para tanımaz: Üstelik parayı da kendisi basar." (s.233)

"Eski devletçilerin kadını mal olarak kullanmalarının nedeni bu. Kadınlar buna neden izin verdiler? Çünkü sürekli gebeydiler. Çünkü çoktan sahiplenilmişler, köleleştirilmişlerdi!" (s.282)

"Hiçbir şey kalmayana dek çoğaldık, tıkındık ve savaştık, sonra da öldük. Ne hırsımızı ne de şiddetimizi denetledik; uyum göstermedik. Kendimizi yok ettik. Ama önce dünyayı yok ettik." (s.295)

"Yok edemezsen evcilleştir." (s.310)

"Gerçek yolculuk geri dönüştür." (s.328)

Ursula Le Guin - Mülksüzler (Metis Yayınları)

Hiç yorum yok:

Tavan arası