Cuma, Aralık 19, 2008

koleksiyoncu

jo"Unutmak insanın yapacağı değil, başına gelecek bir şeydir." (s.11)

"Sıradan insan uygarlığın lanetidir." (s.120)

"Çağımızın bütünüyle bir aldatmaca, bir yapmacıklık olduğunu hissediyorum. İnsanların durmadan taşizmden, kübizmden dem vurması, sonu -izm'le biten sözcükleri kullanması ve bu -izm ile birlikte kullandıkları alengirli kelimeler, saçma sapan, yapışkan sözcük ve cümleler. Hepsi de resim yapabilme ve yapamama olgusunu saklamak için sarf ediliyorlar." (s.123)

"Gerçekten önemli olan tek şey insanın inandığını hissetmesi ve yaşamasıdır; yeter ki bu yalnızca kendini rahatlatacak basit bir inanç olmasın." (s.127)

"Her canlı, yaratıcı, vicdanlı kişinin çevresindeki bayağılığın kurbanı olması neden? ... Hepimizden nefret ediyorlar, farklı olduğumuz için, onlar olmadığımız için, onlar bizler olamadıkları için nefret ediyorlar. Bize işkence ediyorlar, bizi dışlıyorlar, bizi karantinaya alıyorlar, bize hakaret ediyorlar; kendi gözlerini bağlıyor ve kulaklarını tıkıyorlar. Bizi fark etmelerini ve saygı duymalarını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama aramızdaki büyükler öldükten sonra da emekleyerek peşlerinden gidiyorlar. Yarattıkları dönemde üstlerine tükürdükleri, kıçlarıyla güldükleri, kaba fıkralar anlattıkları Van Gogh'lar, Modigliani'lere milyonlar veriyorlar.
Onlardan nefret ediyorum.
Eğitimden ve cahilden, kendini beğenmişten ve sahteden, kıskançtan ve kızgından, kabadan, sıradandan ve alçaktan nefret ediyorum. Kalın kafalı ve küçük olmaktan utanç duymayan bütün kalın kafalı ve küçük insanlardan nefret ediyorum." (s.192)

"Birine bağırmak hala bir bağın bulunduğunu gösterir." (s. 204)

"Sanat gerçekten onları rahatsız mı ediyor (ve bu yüzden yaşantılarında hiç yer vermiyorlar), yoksa gizliden gizliye onları sarsıyor da ürkütüyor da, kendilerini sanatın can sıkıcı olduğuna inandırmak zorunda mı kalıyorlar." (s.211)

"Yaratıcı olmayan insanlara yaratma fırsatı tanınırsa ortaya kötü insanlar ortaya çıkar." (s.215)


John Fowles (Koleksiyoncu)


Hiç yorum yok:

Tavan arası