Pazar, Haziran 07, 2009

Yeraltından Notlar

"Doğa yasaları benim istençlerime ve hislerime göre değilse bana ne matematikten, bilimden. Duvarı yıkamayacaksam eninde sonunda deleceğim diye kendimi paralamam tabii; fakat yıkılmasına gücümün yetmeyeceği bir duvar da önümde görmek istemem doğrusu." (s.36)

"Bunca sorunun aslı, yolu bir yere varması değil, sadece gidiyor olmasıdır." (s.56)

"Yol açmayı, yaratıcı olmayı, insanın çok sevdiği bir gerçek. Fakat söyleyiniz, yıkıma ve parçalama eylemine duydukları bu yakınlık da nesi?" (s.56)

"Her hedefe varışta bir panik havası hasıl olur. İnsanoğlu amacına ulaşmak için yürümeyi sever ama ona ulaşmak hesapta yokmuş gibi davranır." (s.57)

"Biz sevgiyi acıya boğarak severiz." (s.57)

"Orta derecede bir insanı sonsuza dek kıskanıyorum, evet, fakat gördüğüm o ki onların durumunda olmak da beni tatmin etmeyecek (gene de kıskanacağım, yok yok gene en iyisi yeraltı!) (s.61)

Dostoyevski - Yeraltından Notlar

3 yorum:

edvienna dedi ki...

daha nihilizm cikmadan bu sacma teoriyi yerle bir etmis büyük filozof, ama sadece filozof digil, hayir, yazar digil, hayir, o hic bir seyin sadecesi yada bir okadari digil, beni bu rezil hale düsürecek kadar büyük bi varlik, yaziklar olsun bütün yasananlara ve bir araya getirip söyleyemediklerime demekki yetmiyor - mus, bütün ögrenenler eksiz kaliyor bu adami anlatmakta.

edvienna dedi ki...

pardon iki kez göndermisim, sansür oldugunu hesaplamamistim, keske yazmasaydim.

Sera dedi ki...

Dostoyevski okumadan önce şöyle bi soluklanmalı, kendine bi çekidüzen vermeli insan. Okuru en çok ürküten yazarlardan biri gerçekten de.

estağfirullah ayrıca önemli değil :)

Tavan arası